1. Видове лед крушки за коли според охлаждането  
 2. За какво да внимаваме когато избираме лед крушки без вентилатор?
 3. Как да намерите добри лед крушки с вентилатор?
 4. Други фактори, влияещи на качеството на лед крушките.
 5. Лед крушки H7, H4, H11, H1 мнения и препоръки

    Проверявали ли сте наскоро колко много лед крушки за коли и фарове се предлагат на пазара?  Обърнахте ли внимание на различните опции и възможности?  Те са безкрайни, нали?  Съгласни сме, че това може да представлява проблем и да обърка повечето клиенти, които нямат много информация относно лед крушките при колите.

    В тази статия ще разгледаме различните типове крушки и основните фактори, които правят една лед крушка за кола качествена - от източника на светлина към охлаждащия механизъм и електрическите компоненти.

    Ключът е в източника на светлина!

    Това е частта,  откъдето идва светлината на led крушката и която никога не трябва да бъде пренебрегвана.  Диодите, използвани в лед крушките, трябва да са изключително малки. Толкова малки, че не трябва да бъдат по-голями от оригиналната нажежаема жичка на халогенната крушка.

    
    При по-малките интериорни и екстериорни крушки (стопове, мигачи, купе, габарити и т. н.)  промяна на позицията, големината на чипа или добавянето на повече светлинни източници рядко има отрицателно въздействие, те са създадени, за да подобрят забелязването от по-далечни разстояния, но промяната на физическия размер на светлинния източник при лед крушките във фаровете винаги ще повлияе на модела на лъча. 

    Първите 3 метра пред превозното средство промените в лъча са минимални, но след като излезетe на улицата и лъча достигне 50-60 м  пред колата, промените ще станат изключително очевидни и ще забележете загуба на фокус и концентрация. Разположението на диодите е също толкова важно, колкото физическия размер на светлинния източник. Дори няколко милиметра разминаване би причинило причинило загуба на фокуса. Диодите  трябва да се монтирани на тънка медна плоча, за да се доближават максимално на позицията на нажежаемата жица в халогенната   крушка.


    Репликацията и разположението на източника на светлина са от съществено значение за правилен лъч, който няма да заслепява. На снимките може да видите правилна репликация лед крушка H7, лед крушки H4 и халогенна такава.


   
След монтаж на лед крушките във вашата кола, ако забелязвате, че ъгълът на фокуса се е променил или потока от светлина е накъсан, вероятно вашите led крушки не са с идентична големина и позиция като на нажежаемата халогенна крушка. Колкото и да регулирате тези лед крушки, никога няма да постигнете правилна форма  на лъча. Най-често това са крушките, които заслепяват насрещното движение. 


Важно е лед крушките да имат регулируеми глави, тъй като повечето лед крушки са проектирани, за да паснат на всеки автомобил. Те не са проектирани специфични за конкретна кола или модел, заради това при някои коли за постигане на оптимални резултати е препоръчително лед крушките да имат регулируеми глави. След монтаж разположението на на диодите винаги трябва да е ляво и дясно (или  3 & 9 часа), което осигурява симетрично отпускане на светлина, което води до широк модел на лъча.


Видове лед крушки за коли според охлаждането:

1. Безвентилаторна лед крушка с алуминиев радиатор.
Радиаторът е направен от сплав Алуминий, охлаждащ се чрез топлоотделяне от самия Алуминий.

Предимства:
Охлаждането е много стабилно и постоянно.

Недостатъци:
Обемът на радиатора определя капацитета на охлаждане.
Модел VW Oem                                       
Model M6
Този модел разчита на алуминиево тяло с допълнителен вентилатор за по-ефективно охлаждане.

Предимства:
Предлага най-добро охлаждане в сравнение с всички другите модели.

Недостатъци:
Качеството на вентилатора е жизненоважен фактор. Когато вентилаторът е повреден, диодът ще се повреди или потокът от светлина ще намалее драстично.
Вентилаторът може да създава шум.

3.LED крушки за кола с вакуумни тръби

Вакуумната тръба, която се използва в лед крушките за охлаждане, обикновено се нарича термална тръба или топлопреносителна тръба. Принципът на работа на вакуумната тръба при охлаждане  е следният:

 1. Вътрешност на тръбата: Вакуумната тръба в лед крушките обикновено се състои от две главни части - вътрешна тръба (топлопроводяща) и външна обвивка (изолиращ материал). Вътрешната тръба е напълнена с течен или газообразен топлопреносител, който е отговорен за транспортирането на топлината.


 2. Принцип на термална конвекция: Когато лед диода отделя топлина, топлата течност или газта вътре в тръбата се загрява и започва да се движи в посока към по-студения край на тръбата.


  Разсейване на топлината: Когато топлата течност или газ достигне по-студения край на тръбата, той прехвърля топлината си към охладителната повърхност на лед крушката(например, радиатор или вентилатор).


 3. Охлаждане на топлопреносителя: След като топлопреносителят отдаде топлината си на външната повърхност, той се охлажда и се връща към по-горещия край на тръбата, за да поеме нова порция топлина лед диода.

Този цикъл продължава да се повтаря, като осигурява ефективно охлаждане на лед диодите и поддържа нормалната работна температура. Вакуумната тръба се използва от висок клас лед крушки като GT, GTR, GTS  заради своите добри топлопроводни качества и ефективност в пренасянето на топлина.

Предимствата на вакуумната тръба в охлаждането при лед крушките включват:

 1. Ефективност при охлаждане: Вакуумните тръби осигуряват ефективно охлаждане на горещите компоненти, като гарантират, че те не достигат високи температури, което може да доведе до прекъсване на работата или дефектиране на светодиода. Вакуумния меден компонент (топлинна тръба) охлажда 200 пъти по-ефективно от стандартния меден профил, който се използва при стандартните лед крушки.


 2. Компактност: Вакуумните тръби са обикновено компактни и лесни за интегриране в дизайна на лед крушките, което позволява по-тънък и по-компактен дизайн на крушките.


 3. Тиха работа: Лед крушките, базирани на тази технология, са обикновено по-тихи по време на работа, заради ниския шум на вентилаторите и другите компоненти, използвани в охлаждащите системи . 


 4. По-дълъг живот на компонентите и по-дълга гаранция: Поддържането на оптимални температури на работа често води до удължаване на живота на диодите, тъй като топлината може да е фактор, който предизвиква износване и повреди.


  Надеждност и устойчивост: Вакуумните тръби могат да бъдат податливи на механични повреди или удари поради своята по-фина конструкция. Това може да доведе до по-голяма вероятност за повреда на охлаждащата система и последващи проблеми с охлаждането.


  Цена: Поради сложността на технологията и по-високите разходи за производство, лед крушките с вакуумни тръби са по-скъпи в сравнение модели без вакуумни тръби.

  Въпреки тези недостатъци, вакуумните са тръби много по-атрактивна опция за охлаждане . GTR е първият модел, който използва тройна вакуумна тръба и алуминиев компонент в основата за постигане на по-добро охлаждане.

  Не на последно при избор на лед крушки е наличието на температурен датчик. Като предимства на наличие на температурен датчик може да посочим:

  1. Контрол на температурата на при диода: Температурният датчик в лед крушките може да монтира в канбус модула или при диода (който е по-ефикасен и точен ). Това е важно, защото високата температура може да повлияе на ефективността и дълготрайността на LED диодите. Ако температурата надхвърли определени граници, датчикът може да изпрати сигнал за намаляване на мощността или да активира по-високи обороти на вентилатора, които да помогнат за охлаждането на диода.


   Защита от прегряване и опасности: Температурните датчици в лед крушките също така могат да играят роля в защитата срещу прегряване и потенциални опасности. Ако температурата на LED диодите достигне неприемливо високо ниво, датчикът може да прекъсне захранването или да активира защитни механизми, за да предотврати дефекти.


   Оптимизация на енергийната ефективност: Монтирането на температурните датчици в лед крушките могат да помогнат за оптимизиране на енергийната ефективност. Когато температурата е ниска, може да се позволи по-голяма мощност и по-ярка светлина без риск от прегряване, докато в по-топлите условия (лятото) мощността може да се намали, за да се поддържа стабилност и дълготрайност на осветителния елемент.


   Така че, температурните датчици в лед крушките играят важна роля за осигуряване на ефективност, безопасност и дълготрайност на тези осветителни устройства.

  Модел GTR e  единственият модел, който  разполага и с температурен датчик при диода, с помощта на който се управляват оборотите на вентилатора и се постига оптимална работа  на лед крушката


Медните ленти са изработени от червена медна тел с калаено покритие, докато алуминиевите радиатори са направени от 6063 алуминиева сплав.

Предимства:
Медните ленти са регулируеми, те са гъвкави и удобни за инсталиране, въпреки малкото пространство във фара.

Недостатъци:
За да инсталирате, трябва да разгънете медната оплетка максимално за ефективно разсейване на топлината. В противен случай ефективността на охлаждането ще спадне значително.
По-малко светлина в сравнение с моделите с вентилатор и вакуумни тръби.

Корпусът на крушката и медните ленти са свързани с винтове, но не винаги 100% от лентите са прикрепени за тялото, където са поставени лед диодите. Ако  само половината са прикрепени, топлината може да се прехвърля само през тези ленти от тялото към медените ленти.
Mодел 6s                                                                       

За какво трябва да внимаваме при избора на безвентилаторни led крушки за кола?

Образец на фокуса
- Изходен поток (лумен)
- Работна температура
- Размери на led крушката 

    Правилната форма на фокуса е свързана с дизайна и лед диодите на крушката, от това зависи дали ще заслепявате насрещното движение или не. Останалите три функции имат интересна връзка и си влияят взаимно. Когато обемът на радиатора е по-голям, разсейването на топлината е по-добро. Когато температурата се повишава, лумените намаляват. Можете да си представите LED крушката като лаптоп.   Лумени=Скорост на процесора; работна температура на крушката=работна температура на процесора; размер на крушката=размер на лаптопа.    

    Не бихте могли да имате 13-инчов лаптоп с най-висока производителност; точно както не бихте могли да имате малка на размери лед крушки с много лумени. 15.6 инчов лаптоп може да има най-добри игрови характеристики, но е тежък и не е удобно да го носите със себе си, докато лед крушките с големи размери имат високи лумени, но понякога не пасват на фара на вашия автомобил.
Така че трябва да се направи избор.

Как да намерите добри безвентилаторни лед крушки?

    Първо проверете капацитета на охлаждане
Би било по-добре, ако работната температура на тялото на крушката и радиатора са по-близки. Това означава, че топлопредаването е високоефективно от диодите към радиатора.

    Ако работната температура на тялото на лед крушката и радиатора имат голяма разлика, това означава, че топлоотдаването не е ефективно. Така по-голямата част от топлината ще остане около диодите и драйверът ще намали тока към диодите, за да контролира работната температура и предпази лед диодите от изгаряне. Най-вероятно 10 минути след включването на крушките яркостта ще намалее много или напълно ще спре.

Можем да проверим работната температура на LED крушката чрез термоизолатор. Ето изображения на led моделa B2.


    Трябва да се спомене едно, че независимо от чиповете, дали на CSP или Cree чипове с висока мощност, всички те имат температура на дефектиране. Ако диодите продължително работят над тази температура, продължителността на живота им ще се съкрати многократно. За по-дълъг живот както и безопасност,  диодите трябва да работят под  температурата си на дефектиране.

    За да разберете каква е температурата на дефектиране, можете да изтеглите и проверите информационния лист на LED чипа от официалния уебсайт на производителя. Обикновено, тази температурата е около 155 ℃ - 160 ℃.

    Второ, проверете лумените и образеца на фокуса
Началната стойност на лумена ≠  истинската стойност на лумена. С повишаване на работната температура на лед крушките лумените подавани от лед диодите ще намалеят, но нивата на тяхното намаляване са различни. Тук трябва да проверите доклада от теста на лумените от производителя. Комплект лед крушки, които са 4000 лумена може реално да станат  3500 лумена, 3000 или 2500 лумена след 30 минути работа.

    Трето, проверете формата на фокуса
Както споменахме по-горе, формата на фокуса ще реши дали вашата крушка ще заслепява насрещното движение или не. Неправилният фокус  ще произвежда отблясъчна светлина и ще заслепи насрешния трафик. За безопасното шофиране ще ви предложим да изберете крушки с правилен оптичен дизайн и стандартен модел на фокуса.
С горните три стъпки  можем да преценим дали дадена LED крушка е добра и да подберем най-подходящите за нас крушки.

    Препоръчан продукт!
Едни от най-добрите модели, които са без вентилатор са модел P5. Те са с мощност само 25 вата и разполагат с високоефективни чипове Philips Zes, тези крушки създават 2 пъти  повече светлина от вашите оригинални халогенни крушки при 60% по-малко консумация на енергия.

    Как да намерите добри лед крушки за коли с вентилатор?

    Първо , качеството на вентилатора ще определи продължителността на живота на лед крушката.
Предлагаме ви  да изберете лед крушка с вентилатор със сферичени лагери, вместо вентилатор на втулка. Причината е,  докато лагерът работи и температурата се покачва, смазващото масло постепенно ще се изпари, което води до увеличаване на триенето и вибрациите. Тогава шумът от вентилатора ще се увеличи драстично и продължителността на живота ще бъде значително съкратена. За сравнение, лагерите имат много по-малко триене и много по-дълъг живот от вентилатора на втулката.


    Второ, охлаждащото тяло трябва да е с аеродинамична форма.

    Накратко, имаме нужда от ефективен въздушен поток и навътре към тялото и навън към радиатора, в резултатът на това ще имаме високоефективно и надеждно охлаждане. Някои лед крушки имат много лош дизайн на въздушния поток.

    Вземете за пример продукта от дясната страна; има голям капак, за да предпази вентилатора от повреда или може би да ограничи навлизането на прах, но капакът ще ограничи количеството въздух, подавано към вентилатора, което ще намали работата на охлаждащата система.

    Трето, проверете формата на фокуса.

    Също като безвентилаторните фарове, началната стойност на лумените не е равна на истинската стойност на лумените.
С повишаване на работната температура на лед крушките лумените, подавани от лед диодите, ще намалеят, но нивата на тяхното намаляване е различно. Тук трябва да проверите доклада от теста на лумените от производителя. Комплект лед крушки, които са 4000 лумена може реално да са  3500 лумена, 3000 или 2500 лумена след 30 минути работа.

Ето данните за потока на лумените за модел смарт . (единична led крушка при тестване)

    Четвърто, проверете формата на фокуса.

    Както споменахме по-горе, фокусът на лъча ще реши дали вашата крушка ще заслепява насрещното движение или не. Неправилният фокус ще произвежда отблясъчна светлина и ще заслепи насрешния трафик. За безопасното шофиране ще ви предложим да изберете крушки с правилен оптичен дизайн и стандартен модел на фокуса.

Имахме възможност да тестваме модел B2. Фара беше на 4 метра разстояние от стената. Снимките са направени със D-SLR камера с ръчни настройки ISO: 100, Скорост на затвора: 10, Експозиция: 10.

    Други фактори, влияещи на качеството на лед крушките:

    LED чипове
LED чиповете са най-скъпите компоненти на led крушките, особено моделите, използващи чипове LUXEON ZES и различните CREE диоди. Цената на чиповете е около 1/3 от общата цена на цялата крушка. Следователно крушките с тези чипове са с по-висока цена,  но качеството е гарантирано.

    Процес на монтиране на лед чиповете
От прецизността на системата за повърхностното монтиране на лед чиповете и качеството на пастата за запояване се определя капацитета на пренос на топлина от чипа към охлаждащите компоненти.

- Други електронни компоненти

    Качеството на другите компоненти на електрониката ще повлияе и на продължителността на работата на led крушките. Тук са необходими качествени и надеждни компоненти.

  LED крушка с вграден драйвер и LED крушка с външен драйвер

    Целта на драйвера е да подава ток и да го държи в стабилно напрежение.  Без драйвера, диоди просто ще получат какъвто ток е подаван от колата, а знаем че по време на движение напрежението може да не е еднакво заради работата на алтернатора.  Напреженията е 12V, когато двигателят е изключен, и стига до 14,5V, когато двигателят работи. При повреден алтернатор напрежението може да играе, което ще скъси живота на лед крушката.
    
    За стабилна работа на лед крушките се изисква постоянно и стабилно напрежение. Каквато и LED крушка ще закупите, винаги се уверете, че има драйвер, включен в комплекта или поне да е с вграден драйвер. Когато включите крушките, драйвера ще започне да работи и да отделят топлина до 80 ℃, драйверите, които са далеч от тялото на крушката или не са вградени в крушката работят най-добре, тъй като топлината, генерирана от диодите няма да повлияе на ефективността на драйверите и по този начин ще имате още по голяма продължителност на живот на крушките. По-малко топлина означава по-дълго време за работа.

    ЕMC чип (радиочестотно смущение) е друг вид защита, който вашите лед крушки винаги трябва да имат, тъй като те предпазват веригата на превозното средство от всякакви досадни статични смущения, което обикновено се генерира от драйвера или вентилатора на лед крушката.   Винаги търсите LED продукт, който е "FCC сертифициран" или предлага някаква форма на ЕМC защита.  Повечето от нашите продукти имат тези защитиТака че, ако има два модела лед крушки, единият с вграден драйвер, докато другият е с външен драйвер и размерът на крушките, охлаждащата система и компонентите са еднакви, то този с външния драйвер трябва да е по-ярък и по-стабилен от модела с вградения драйвер.

 Препоръчани продукти!
    
 Новия модел GT може да се похвали с ултра компактните си размерипревъзходни характеристики на лъчадвойна вакуумна тръба за охлаждане, канбус модул и мощност от 50W. Те са по-компактни от Smart Plus серията и отново използват алуминия и медта като основен елемент (без пластмасови компоненти по корпуса). Вакуумния меден компонент (топлинна тръба) охлажда 200 пъти по-ефективно от стандартния меден профил, който се използва при стандартните лед крушки за коли. Благодарение на двете вакуумни тръби охлаждането е  много по-ефективно и размерите на крушката е смалена до минимум. 


След почти десетилетие опит в разработването и усъвършенстването на технологиите при лед крушките, може да кажем, че  GTR е най-доброто, което може да намерите.  Те са изработени  с най-качествените суровини и  са най-ярките лед крушки на пазара. Имат най-прецизния и точен фокус на лъча и по никакъв начин няма да пречите на насрещния трафик.  

- Интелигентната система за топлинно управление;
- Температурен датчик;
- EMC чип против смущения на радиото;
- Двоен лагер на вентилатора;
- Охлаждане с тройна вакуумна медна тръба и др.


Ако мястото във фара както и бюджета Ви е ограничен препоръчваме ви модел MT, който ще свърши отново чудесна работа в лупи. MT са единствените лед крушки от този ценови клас, който разполага с вакуумна тръба за по-ефективно охлаждане. Вакуумният меден компонент охлажда 200 пъти по-ефективно от стандартния меден профил, използван при стандартните лед крушки. Така температурата при диода се запазва в по-ниски диапазони. Както знаете, врагът на всяка технология е топлината - колкото  по-ниска и стабилна работна температура има дадена технология, толкова е по-дълъг е нейният живот. тествали всякакви модели лед крушки H7 или лед крушки H4 без вентилатор и не сте получили добър резултат, тези крушки са решение за вас. Лед крушки P4 са третото поколение от тази серия. Те осигуряват същия модел на фокуса на лъча на пътя като стандартната крушка с нажежаема жичка и осигурява в пъти повече светлина на пътя без отблясъци и не заслепява насрещния трафик!

Модел P4 цокъл H4 са направени в точно същия размер като халогенна крушка H4, така че няма да имате проблем със затварянето на капака на фара. P4 има компонент на ограничител, който напълно разделя късите светлини от дългите.


Ако сте тествали всякакви модели лед крушки H7 или H4 без вентилатор за фарове и не сте получили добър резултат, имаме решение за вас. Лед крушки P4 е третото поколение от халогенната серия. Те осигуряват същия модел на фокуса на лъча на пътя като стандартната крушка с нажежаема жичка. Този модел осигурява повече светлина на пътя, без отблясъци и не заслепява насрещния трафик!

Модел P4 цокъл H4 са направени в точно същия размер като халогенна крушка H4, така че няма да имате проблем със затварянето на капака на фара.