Каква е разликата между Lumen и Lux при лед крушките?

Лумените и луксовете са лесни за объркване, но те са много полезни мерни единици, когато става въпрос за осветление, независимо дали това са вашите фарове, вашият дом, градина или работно място. 

Те измерват светлината по различен начин и познаването на разликата ще улесни да разберете същността на осветлението.

Лумените измерват светлината, излъчвана от даден източник, те са яркостта на една крушка.  Луксът (lux), от друга страна, измерва повърхността, осветена от светлинния източник. Факторите, които могат да влияят на това, може да са много - разстояние, околна среда, ъгъл на светлина и др.

Не трябва да се забравя, че  много лесно може да се манипулират луксовете, когато се измерва силата на дадена лед крушка. Само с промяна на разстоянието на светлинния източник (фара) с един метър, луксовете ще се увеличат или намалят многократно. Крушка, която има по-малко лумени, може да показва повече луксове, ако измерването се прави от малко разстояние.

Пример 1:

Ако купите лед крушка и я поставите в малка картонена кутия, тя ще създаде много светлина в малко пространство, но ако поставите същата лед крушка в огромна офис сграда, тя изобщо няма да освети пространството. Самата крушка създава същото количество светлина, но въздействието на тази светлина върху околната среда зависи от много други фактори. 

Пример 2:

Можете да пресъздадете този тест с  вашия смартфон. Седнете на един метър от стената и я осветете с фенера. Сега отидете още два метра назад. Виждате как същата светлина вече е много по-слаба? Силата на фенера не е отслабнала, но светлината се разпространява на по-голяма площ от по-голямо разстояние.

Истината за Лумените

Виждали сме много търговци на автомобилни лед крушки да рекламират непрекъснато нарастваща мощност на лумените до 30000, 47000 дори 60000 лумена. Това са просто непостижими и нереални лумени от автомобилни лед крушки.  Това е знак, показващ, че войните с лумените са достигнали до точка на пълна абсурдност и тези цифри се използват единствено за заблуда на клиента. Колкото и впечатляващо да звучат тези числа, тъжната истина за всичко това е, че тези лумени са до 20 пъти по-малко. За пример може да ви посочим, че един прожектор за осветление на стадион е около 60000 лумена, мислите ли, че една лед крушка за кола може да свети толкова силно? В крайна сметка Lumen е много манипулиран индикатор. Препоръчваме ви да търсите доклад или анализ за спектъра на  крушката, където ще намерите истинските данни за лед крушката. Ако няма такъв, може да използвате този калкулатор, за да намерите истински лумени на дадена лед крушка като въвеждате реалните ватове (W). 

Ето таблица с осветеността в lux (lx) на различни места и условия, заедно с кратко описание на тези места/условия:

Осветеност (lux)Места/условия
0.002Нощно небе без луна
20-50Обществени площади в тъмна градска среда
250Осветление на всекидневна стая
320-500Осветление в офиси
400Изгрев или залез на ясен ден
1000Облачен ден
10 000-25 000Пълна дневна светлина (не директна слънчева светлина)
32 000-100 000Директна слънчева светлина