Лед крушки в рефлекторни фарове и фарове с лупи 


На пазара има  два основни вида автомобилни фарове:

 1. Рефлекторни фарове - Те се използват от началото на производството на автомобилите и с течение на времето са се развили в посока по-добра видимост и пътна безопасност.
 2. Фарове с лупи - Фарът с лупа е по-модерен продукт и използва леща като прожектор за насочване на светлината в определен модел на лъча.

    И двете системи идват със своите ползи и недостатъци и могат да бъдат инсталирани с всякакъв тип крушка, включително HID и LED крушки в допълнение или като замяна на халогенните крушки.

Как работят рефлекторните фарове?

Рефлекторните фарове имат светлинен източник в центъра, който осветява корпуса на фара. Той е съставен от група малки рефлектори, всеки от които отразява светлината в определена точка върху пътя, създавайки правилен модел на лъча.

Предимства:

 1. Рефлекторните фарове имат опростен дизайн и следователно са по-евтини за производство. Те са лесен избор за автомобилните производители за  по-бюджетни превозни средства.
 2. Рефлекторните фарове са плитки и не заемат много място в двигателния отсек и може лесно да се инсталират в повечето превозни средства.
 3. Рефлекторните фарове са съвместими и с два типа крушки, Халоген и LED.

В последно време все по-често виждаме и коли с фабричен лед в рефлекторен фар.

Недостатъци:

 1. Рефлекторните фарове нямат много плътен модел на лъча и са склонни да разпръскват светлината в по-широка област.
 2. Рефлекторните фарове не могат да завиват поради фиксирания им дизайн.
 3. Рефлекторните фарове са по-склонни да произвеждат отблясъци, ако настройката на крушката не е точна.

Фар с Лупа

Как работят фаровете с лупа?

Прожекторните фарове използват дълбок елипсовиден рефлектор, за да отразяват цялата светлина върху обектива на проектора, който след това фокусира остър лъч върху пътя пред вас. Освен това те се разделят на единични и двулъчеви (биксенон) прожекторни фарове въз основа на броя на лъчите, които могат да осигурят от един източник на светлина. Двулъчевите прожекторни фарове са снабдени с капак, за да се получи остра граница във формата на лъча. Тези прожекторни фарове също имат дълги светлини със същия източник на светлина чрез спускане на блендата. Докато еднолъчевите прожекторни фарове могат да проектират само един лъч светлина от един проектор.

Предимства:

 1. Прожекторните фарове произвеждат много плътен лъч, който осветява пътя напред на по-голямо разстояние.
 2. Крушките с по-висок интензитет, като LED и HID, се представят по-добре, тъй като острата линия на прекъсване, произведена от блендата, значително намалява шансовете от отблясъци при насрещните шофьори, дори ако крушката не е поставена точно и правилно.
 3. Дизайнът на лупата естетически осигурява модерен вид на предната част на автомобила.
 4. Равномерна разпръсната светлина

Недостатъци:

 1. Корпусите на проектора обикновено са по-дълбоки и стърчат по-навътре в двигателния отсек или към стъклото на фара, така че се нуждаете от повече свободно пространство, за да поставите такъв на вашия автомобил.
 2. Прожекторните фарове са по-скъпи от традиционните рефлекторни фарове, поради допълнителните компоненти.

Могат ли да се монтират LED крушки в рефлекторните фарове?

Да, лед крушките могат да бъдат монтирани в  рефлекторни фарове и увеличават светлинната мощност от 2 до 3 пъти в сравнение със стандартната халогенна крушка. Лед крушките също така осигуряват по-хладен, по-бял цветен тон на фара, който изглежда по-добре от жълтеникавата светлина, произвеждана от халогените.

Моделът на лъча, получен от LED светлините в корпуса на рефлектора, не трябва да се различава от модела на лъча от стандартните халогенни крушки. Това най-вече зависи от качеството на вашите LED крушки. Необходима е голяма прецизност на разположението на диодите при лед крушките, за да се получи същия модел на лъча. Точното поставяне на новата лед крушка също е от решаващо значение при монтажа. Дори леко изместване на ъгъла може да доведе до разпръскване на модела на лъча навсякъде и отблясъци към насрещния трафик.

Следователно преминаване към по-ярко светлинно решение като лед крушки трябва да се извършва с точност. Винаги трябва да се използват висококачествени крушки, които имат високи стандарти и точно копират положението на нажежаемата жица като размер, разположение и дълбочина на монтаж. Нашите лед крушки са 1:1 като дизайн и имат правилна форма на фокуса. 

Могат ли да се монтират LED крушки във фарове с лупи?

Да, LED крушките са лесен ъпгрейд за фаровете с лупи, които са с халогенни крушки. Прожекторните фарове могат лесно да се справят с крушки с по-висока яркост, като LED, без никакви шансове за отблясъци поради наличие на бленда зад лещата. Блендата създава остра граница  на проектора и прави невъзможно заслепяването на насрещния трафик. Като плюсове на лед крушките в лупи може да отбележим:

Предимства от използване на лед крушки в рефлектори и лупи:

 1. Ниска работна температура, която предпазва покритието на рефлектора и особено на рефлектора зад лупата от затъмняване и удължава живота на фаровете.
 2. Мигновен старт
 3. Дълъг експлоатационен срок
 4. Ниска консумация на електричество

Кое е по-добро?

Тук нямаме еднозначен отговор. Всяко решение идва със собствени компромиси. За някои водачи рефлекторните фарове все още може да изглеждат като по-добър вариант поради ниската си цена, опростен дизайн и функционалност. Докато фаровете с лупи са по-добрият вариант за онези, за които  превъзходният модел на лъча и по-естетичен външен вид са важни. Така че, всичко се свежда до Вас, по-добрият вариант е този, който отговаря на повече от Вашите изисквания.